Pe ce deget se pune inelul de logodnă - semnificație, tradiție și unde se poartă

Momentul în care doi parteneri decid să se căsătorească este marcat, la fel ca multe altele la fel de speciale, prin intermediul unei bijuterii. În cazul logodnei, este vorba despre inelul de logodnă. Acesta reprezintă o bijuterie cu o tradiție vastă în cultura globală, iar în prezent continuă să rămână printre cele mai populare categorii de bijuterii în întreaga lume. 

În mod tradițional, cel care oferă inelul de logodnă este bărbatul, iar însemnătatea gestului este una cât se poate de specială. Pentru foarte multe tinere femei, care anticipează că urmează să fie cerute în căsătorie sau care deja au primit o astfel de cerere, pe care au și acceptat-o, există două întrebări: pe ce mână se pune inelul de logodnă? și pe ce deget se poartă inelul de logodnă?

Cuprins

  1. Pe ce deget se pune inelul de logodnă - semnificația și istoria inelului de logodnă

  2. Pe ce mână se poartă inelul de logodnă - unde se pune inelul de logodnă?

2.1. Inelul de logodnă și verigheta pe același deget? 

1. Pe ce deget se pune inelul de logodnă - semnificația și istoria inelului de logodnă

Inelul de logodnă reprezintă un simbol extrem de profund înrădăcinat în cultura umană, astfel că el transcende epoci întregi, purtând cu sine semnificații personale, dar și o puternică însemnătate istorică și socială. Inelul este un real simbol al dragostei și al angajamentului. 

Ce semnificație are inelul de logodnă?

Chiar dacă există și multe alte bijuterii din aur pentru femei, inelul de logodnă are o însemnătate aparte, care îl face să se remarce din mulțime. El este mai mult decât o bijuterie purtată pe degetul unei persoane, fiind o expresie vizuală a angajamentului dintre cei doi membri ai unui cuplu. Este vorba despre angajamentul de a face pasul către căsătorie. Astfel, inelul de logodnă transmite emoție și simbolizează conexiunea eternă.

Cele mai multe inele de logodnă din aur sunt completate cu pietre prețioase sau diamante, care au la rândul lor semnificații speciale. Diamantul, în general, este alegerea preferată a celor care oferă inele de logodnă. Acesta simbolizează durabilitatea, puritatea și chiar eternitatea iubirii. Alte pietre prețioase, cum sunt smaraldul sau safirul, simbolizează loialitatea și speranța. 

Inelul de logodnă este și o dovadă fizică a intenției de a împărți viața cu cineva, de a forma o legătură care să dureze pentru tot restul existenței. Este un simbol al începutului unei povești pentru eternitate, al promisiunii de a fi alături de partener pentru totdeauna, indiferent dacă se ivesc perioade bune sau rele, specifice vieții umane.

cutie bijuterii cu inel

Istoria inelului de logodnă

Originea inelului de logodnă este una foarte îndelungată. Există dovezi care atestă folosirea sa, ca simbol al comuniunii, încă din vremea civilizațiilor precum egiptenii antici sau romanii. Și grecii au practicat obiceiul oferirii de inele, ca simbol al luării unui angajament important.

În Egiptul antic, inelul de logodnă simboliza eternitatea și avea forma unui cerc, pentru a sublinia lipsa începutului și a sfârșitului. Ulterior, grecii și romanii au preluat și ei simbolul, pentru marcarea angajamentelor în dragoste. Totuși, la Roma s-a petrecut un eveniment care a delimitat inelul de logodnă de verighete, ca însemnătate. Despre acest eveniment, vei afla mai multe imediat!

În Evul mediu, inelul de logodnă a devenit și un element cu importanță socială. Acesta nu mai era doar un simbol al dragostei, ci și un simbol al unui anumit statut social și al proprietății. Gravate cu inițialele sau blazoanele familiilor, dar și ornate cu pietre prețioase, inelele deveneau o bijuterie spectaculoasă și care semnala pătrunderea în familii de seamă a persoanei care era cerută în căsătorie. 

Momente care au marcat istoria inelului de logodnă

În anul 1215, prin hotărârea Papei Inocențiu al III-lea, s-au delimitat conceptele de logodnă (căsătorie promisă) și căsătorie. Atunci, inelele au început să fie folosite ca inele de logodnă, fiind un concept diferit de cel de verighete, care marchează căsătoria propriu-zisă. Inelele de logodnă erau, pe atunci, și un simbol al avuției, deoarece ele aveau prețuri foarte mari, mai ales dacă erau ornate și cu diamante.

Mergând mai departe, spre Evul mediu, în anul 1477, Mary de Burgundy era cerută în căsătorie de Maximilian, arhiduce al Austriei. Cererea lui Maximilian, completată de un inel superb, a fost una care a captat atenția tuturor membrilor înaltei societăți, astfel că bogații au început să ofere constant inele de logodnă cu diamante femeilor pe care le cereau în căsătorie. 

De-a lungul istoriei și până în prezent, inelul de logodnă a continuat să fie printre cele mai semnificative simboluri ale dragostei și angajamentului. Tradiția oferirii unui astfel de inel persistă de-a lungul generațiilor, fiind în permanență încărcată cu însemnătate, atât pentru persoana purtătoare, cât și pentru cea care oferă bijuteria.

mana cu inel de logodna

Bineînțeles, obiceiul nu mai este unul specific doar oamenilor foarte bogați, ci a fost adoptat de toți membrii societății. Și în România, inelele de logodnă au importanță majoră și sunt strâns legate de tradiție și cultură. Multe dintre femeile cerute în căsătorie se întreabă, însă, pe ce mână și pe care deget se pune inelul de logodnă. Din următoarea parte a acestui articol, poți afla toate aceste informații, dar și cum se poartă inelul de logodnă, după apariția verighetei oferite la căsătorie. 

2. Pe ce mână se poartă inelul de logodnă - unde se pune inelul de logodnă?

Unde se poartă inelul de logodnă este o întrebare pentru care există răspunsuri diferite, în funcție de cultură și de tradiția existentă în anumite regiuni. Modul și locul în care se poartă inelul de logodnă pot fi influențate de factori precum tradiția, religia sau preferințele personale.

Pe care deget se pune inelul de logodnă - perspectiva globală

În multe culturi occidentale, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Anglia și celelalte țări din Regatul Unit, dar și în cele mai multe țări europene, inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi. 

Această tradiție este adânc înrădăcinată în crezul existent în antichitate că degetul inelar de la mâna stângă este traversat de o venă numită “vena iubirii“, care ajunge direct la inimă. Astfel, în mod simbolistic, purtarea inelului pe acest deget semnifică legătura directă cu inima și angajamentul deplin în dragoste.

Cu toate acestea, unele țări, cum ar fi Germania, Polonia sau Rusia, merg pe varianta purtării inelului de logodnă pe degetul inelar al mâinii drepte. În ciuda diferenței, semnificația angajamentului rămâne aceeași. 

În alte părți ale lumii, cum ar fi în India, inelul de logodnă se poartă pe degetul mare al mâinii stângi. Obiceiul este asociat tradițiilor și credințelor induse, care atribuie o semnificație foarte specială acestui deget și consideră că el are o mare putere spirituală.

cerere in casatorie

Pe care mână se pune inelul de logodnă - perspectiva românească

În România, tradiția poziționării inelului pe mâna stângă sau dreaptă poate să varieze în funcție de preferințele individuale și de influențele culturale. În general, degetul inelului de logodnă este inelarul mâinii stângi, la fel ca în majoritatea țărilor europene. Practica este, de altfel, influențată de tradițiile occidentale și de obiceiurile adoptate din alte țări europene.

Multe cupluri din România urmează această convenție, însă există și excepții. Unele cupluri care sunt adepte altor tradiții sau admiră simbolistica precum cea hindusă, aleg să meargă pe varianta punerii inelului de logodnă pe degetul inelar al mâinii drepte sau chiar pe degetul mare. Așadar, modul în care se poartă inelul de logodnă este o reflexie a apartenenței culturale și a credințelor fiecărui cuplu. 

2.1. Inelul de logodnă și verigheta pe același deget?

Inelul de logodnă este un simbol al promisiunii de căsătorie, însă atunci când căsătoria devine o certitudine, în scenă intră verigheta. Aceasta este simbolul căsătoriei în sine și al legăturii consfințite prin acest act atât de important. 

După ce se pune verigheta, unele persoane aleg să înlăture inelul de logodnă, considerând că verigheta este un simbol suficient pentru a reprezenta angajamentul marital. Această abordare poate fi justificată prin aspecte practice, precum confortul.

Pe de altă parte, majoritatea celor care au inel de logodnă continuă să îl poarte și pe acesta, deși au primit o verighetă. Purtarea inelului de logodnă alături de verighetă poate să simbolizeze istoria și evoluția relației, marcând începutul angajamentului de căsnicie.

Diferențele dintre inelul de logodnă și verighetă

Pentru a înțelege mai bine dacă există abordări diferite cu privire la pe care deget se poartă inelul de logodnă și unde se pune verigheta, este necesară cunoașterea diferențelor dintre cele două tipuri de inel.

Semnificația și momentul dăruirii reprezintă primii factori de diferențiere. Inelul de logodnă este oferit ca semn al angajamentului și promisiunii de căsătorie. Este deseori decorat cu o piatră prețioasă, precum diamantul și se dăruiește strict în momentul cererii de căsătorie. Verigheta, în schimb, simbolizează uniunea și căsătoria efectivă. Se poartă începând cu ceremonia de căsătorie și subliniază angajamentul durabil dintre cei doi soți. 

Designul și detaliile sunt un alt punct de reper important. În cazul inelului de logodnă, designul este mult mai elaborat, pentru că bijuteria poate fi decorată cu o varietate de pietre prețioase. Inelul este conceput să fie atrăgător și impresionant. De cealaltă parte, verigheta are un design simplu, elegant, fără multe ornamente și detalii. Verigheta trebuie purtată pentru tot restul vieții, astfel că este concepută să fie cât mai comodă și practică.

Longevitatea purtării este un factor de diferențiere în unele cazuri. Mai exact, în cazul celor care consideră că inelul de logodnă trebuie să fie dat jos după căsătorie. Asocierea sa strictă și exclusivă cu perioada de logodnă stă la baza acestei abordări. Verigheta este considerată a fi inelul care preia și duce mai departe simbolul reprezentat de inelul de logodnă, ducând conexiunea stabilită prin cererea în căsătorie chiar către eternitate.

Simbolistica inelului de logodnă este începutul unei noi etape în viață și a promisiunii de împărțire a restului zilelor cu celălalt. Așadar, inelul de logodnă este un semn al unei promisiuni. De cealaltă parte, verigheta este un simbol al certitudinii și al deciziei definitive de a respecta uniunea și legătura spirituală până la sfârșitul vieților celor două persoane care fac parte din cuplul căsătorit. 

Inel de logodnă pe deget diferit de cel pe care se poartă verigheta?

Locul de purtare al inelului de logodna și cel al verighetei pot coincide sau pot diferi. În general, inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi sau pe degetul inelar al mâinii drepte. În cazul unor culturi, inelul se poate purta și pe degetul mare. Verigheta, în schimb se poartă doar pe degetul inelar al mâinii stângi, în majoritatea culturilor. 

În majoritatea culturilor, deci, inelul de logodnă și verigheta se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi. De regulă, inelul de logodnă se poartă mai aproape de vârful degetului, în vreme ce verigheta se poziționează mai aproape de palmă. Nu există nicio regulă sau tradiție conform căreia cele două bijuterii nu se pot purta pe același deget. 

În același timp, nu există nici vreo obligație în sensul purtării verighetei și inelului de logodnă împreună. Decizia este pur subiectivă, iar înlocuirea inelului de logodnă cu verigheta nu este deloc un obicei rar întâlnit. Multe dintre persoane nu se simt confortabil purtând mai multe inele pe același deget, astfel că decizia este una normală.

Totuși, inelul de logodnă își păstrează valoarea sentimentală chiar și dacă este scos de pe deget, odată cu înlocuirea sa prin verighetă. Acesta poate fi păstrat într-un loc sigur sau poate fi pus pe un lanț din aur și purtat la gât. Pe Bijuteria-Mataranga.ro poți găsi inele de logodnă din aur, verighete și alte bijuterii superbe, ideale pentru cereri în căsătorie, nunți, dar și pentru viața de zi cu zi.

În concluzie, inelul de logodnă rămâne un simbol al promisiunii de căsătorie dintre doi oameni, iar momentul în care acesta este oferit este mereu unul dintre cele mai intense din viața îndrăgostiților. În România, inelul de logodnă se poartă în general pe degetul inelar al mâinii stângi, însă acest lucru nu este obligatoriu, pentru că inelul se poate purta și pe inelarul mâinii drepte.

Surse:

Cover: Imagine de Frederick Medina pe Unsplash.com

1. Imagine de Alekon pictures pe Unsplash.com

2. Imagine de Andre Jackson pe Unsplash.com

2.1 Imagine de Bailey Anselme pe Unsplash.com

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.