- Bijuteria Matarangă
- Articole
- 1457 views
- 0 comments
Aurul a fost folosit pentru crearea bijuteriilor încă din cele mai vechi timpuri. Așadar, și astăzi, majoritatea oamenilor au în colecția lor cel puțin câteva bijuterii de aur. Acest lucru nu se datorează doar aspectului său frumos și prețios, ci și duratei de viață și rezistenței în timp pe care o are. Bijuteria este un lucru pe care vrei să-l păstrezi intact ani de zile, iar aurul promite acest aspect. Totuși, la ceva timp, acesta trebuie să fie și el curățat, întrucât utilizarea zilnică îl poate determina, în timp, să se înnegrească sau să se zgârie. Oricât de multă grijă vrem să avem de lucrurile noastre prețioase, accidentele se pot întâmpla destul de des, fiind inevitabile. De asemenea, uzul zilnic va duce, la un moment dat, la deteriorarea bunului tău, indiferent de calitatea acestuia.
Acum, probabil te întrebi cu ce se curăță aurul, iar noi suntem aici pentru a-ți răspunde la toate întrebările și curiozitățile legate de acest proces. În continuare, îți vom spune cu ce se curăță aurul acasă, dar îți vom scoate în evidență și beneficiile pentru care merită să îți cureți bijuteriile cu ajutorul unei curățări profesionale.
Cuprins:
- Cu ce se curăță aurul acasă - cum readuci luciul aurului și cum îl cureți acasă
- Cu ce se curăță aurul - de ce se înnegrește aurul și cum poți scăpa de această problemă neplăcută
- Curățarea aurului - cum îndepărtezi zgârieturile de pe aur
- Cu ce se curăță bijuteriile din aur - cum previi murdărirea aurului
- Cu ce curățăm aurul - avantajele unei curățări profesionale
1. Cu ce se curăță aurul acasă - cum readuci luciul aurului și cum îl cureți acasă
Există mai multe modalități prin care poți curăța aurul acasă, în cazul în care nu ai timp să ajungi la specialiști. În primul rând, cea mai simplă metodă este cu apă și cu săpun. Așadar, data viitoare când te întrebi cu ce se spală aurul, pune puțină apă călduță într-un vas, peste care adaugă foarte puțin săpun lichid. Scufundă bijuteriile de aur de 18k sau alte obiecte din aur în vasul cu apă, timp de 20 de minute. După acest timp, ia o periuță și freacă ușor aurul, până când vezi primele rezultate. Atenție, însă. Periuța nu trebuie să fie una rigidă, ci una mai delicată, întrucât vei risca altfel să strici bijuteria. După ce ai terminat și acest pas, nu uita să treci sub un jet de apă aurul, pentru a se clăti.
Mai mult, un alt răspuns la întrebarea „Cu ce se curăță aurul alb sau galben” este bicarbonatul. Probabil adesea ai auzit de curățarea aurului cu bicarbonat de sodiu, iar acum este momentul să pui această metodă în practică. Ai nevoie de o linguriță de bicarbonat de sodiu, foarte puțină apă și un praf de sare. Omogenizează aceste ingrediente, până obții o soluție solidă. Poți curăța în acest mod fie lanțurile și colierele din aur, fie alte seturi de bijuterii de aur, prin spălarea lor cu această soluție obținută. Ca în cazul primului procedeu, bijuteriile trebuie să fie trecute la final printr-un jet curat de apă. Trebuie să fii atent, însă, la cât de des folosești această modalitate, întrucât nu este foarte benefică pentru bijuterii. Aceasta poate avea rezultate vizibile, însă poate, de asemenea, să ducă la deteriorarea lor în timp.
O altă modalitate de curățare a aurului acasă este cu ajutorul oțetului. Acest procedeu este destul de simplu. Tot ce ai de făcut este să adaugi pandantivele de aur sau restul obiectelor ce trebuie curățate într-un vas, peste care trebuie să adaugi oțet. Bijuteria trebuie să fie acoperită cu lichid și trebuie să fie lăsată acolo aproximativ 30 de minute, timp în care oțetul își va face efectul. Se respectă, de asemenea, ceilalți doi pași de mai sus: perierea delicată și clătirea bijuteriilor.
Probabil ai auzit de multe ori și faptul că aurul se curăță cu pastă de dinți și vrem să-ți spunem că da, este adevărat. Acest truc este simplu, ieftin, și ai nevoie doar de un ingredient, pe care cu siguranță îl ai mereu în casă. Prima dată trebuie să pui bijuteriile să se înmoaie în apă, fie că vorbim despre cercei de aur sau brățări de aur, după care să le cureți cu o periuță cu pastă de dinți.
Nu în ultimul rând, se poate să te întrebi și cu ce se curăță bijuteriile placate cu aur. Acesta sunt de departe cele mai sensibile obiecte din această categorie, pentru că stratul de aur este mult mai subțire decât în cazul celorlalte, ceea ce poate duce, destul de repede, la deteriorarea lor. Poți folosi, însă, puțin săpun de vase, dar curățarea trebuie să fie extrem de blândă. Încearcă să înlocuiești periuța despre care vorbeam mai sus cu propriile degete, pentru a fi sigur că nu afectează în niciun fel stratul exterior de aur.
Acestea ar fi cele mai eficiente modalități la care poți apela acasă. Nu uita faptul că, totuși, curățarea profesională îți va face bijuteriile ca noi și nu va exista niciun risc în tot acest proces. Așadar, cel mai recomandat ar fi să-ți duci bijuteriile din timp la un magazin de profil, pentru a te bucura de ele intacte pentru cât mai mult timp.
2. Cu ce se curăță aurul - de ce se înnegrește aurul și cum poți scăpa de această problemă neplăcută
Chiar dacă probabil ai găsit deja răspuns la o mare parte dintre curiozitățile cu privire la curățarea bijuteriilor din aur, mai există o problemă care se întâlnește adesea la astfel de accesorii. Aurul se poate înnegri în timp, lucru care poate induce rapid panica. Principalul motiv care poate duce la această problemă poate fi calitatea scăzută a materialul din care bijuteria este fabricată. Putem vorbi aici, de asemenea, și despre depozitarea greșită a aurului sau de faptul că nu ai avut suficientă grijă de el la purtare. Cel mai indicat, în mod evident, este să-ți duci bijuteria la un specialist, pentru a vedea dacă mai sunt șanse de a o salva și pentru a face asta în cele mai optime condiții.
Totuși, dacă te întrebi cu ce curățăm aurul înnegrit acasă, răspunsul este simplu: apă minerală carbogazoasă. Chiar dacă la prima vedere poate părea ciudat, ei bine, trebuie să afli faptul că bulele din această apă ajută foarte mult la îndepărtarea petelor și din cele mai mici spații. Lasă la înmuiat bijuteriile, după care curăță-le cu o periuță cu peri moi, până când revin ușor la culoarea inițială. Se poate apela, de asemenea, și la metoda cu bicarbonatul de sodiu expusă anterior. Te poate ajuta destul de mult atunci când ești în dubii în ceea ce privește curățarea aurul înnegrit.
3. Curățarea aurului - cum îndepărtezi zgârieturile de pe aur
În acest capitol vom vorbi despre curățarea aurului de zgârieturi, o altă problemă destul de des întâlnită la bijuterii. Dacă este vorba de zgârieturi mari, metodele profesionale pot fi cele mai utile, însă dacă vorbim despre pete minore, atunci poți încerca să le îndepărtezi singur, acasă. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să cureți inelele de logodnă de aur sau brățările de aur, astfel încât să nu mai aibă nicio urmă de apă sau de grăsime, cu una dintre metodele despre care am discutat mai sus.
După ce acestea sunt spălate, clătite și uscate, putem începe procesul de îndepărtare al zgârieturilor. Ai nevoie de o cârpă specială de lustruit, care poate fi achiziționată din magazinele de specialitate. Bijuteria va fi lustruită ușor, cu toate mențiunile și indicațiile primite de la experți. Suprafețele ușor afectate vor scăpa de zgârieturi prin această modalitate ușoară.
Totuși, dacă nu vrei să riști să-ți strici bijuteriile în vreun fel, îți recomandăm să le dai de la bun început pe mâinile magazinelor de specialitate. Ele vor ști exact cu ce trebuie curățat aurul și îți pot recomanda, pentru viitor, cu ce poți curăța aurul singur, cât mai facil. Nu în ultimul rând, în timp ce acasă poate fi destul de dificil să cureți singură cerceii de damă de aur, datorită fragilității lor și faptului că sunt mai mici, experții îi pot face ca noi.
4. Cu ce se curăță bijuteriile din aur - cum previi murdărirea aurului
Înainte să te întrebi „cu ce pot curăța aurul?”, trebuie să afli modalitățile prin care poți preveni deteriorarea lui. Primul lucru general valabil pe care trebuie să-l faci, indiferent de tipul bijuteriei despre care vorbim, este să încerci să scoți bijuteriile de pe mâini atunci când știi că vei utiliza detergenți sau te vei confrunta cu diferite soluții de curățare, precum clorul. Un alt lucru pe care ți-l recomandăm este să îndepărtezi bijuteriile din aur înainte de culcare. Noaptea, glandele sudoripare și sebacee pot afecta destul de mult calitatea estetică a bijuteriilor, care se pot înnegri, ușor-ușor, în timp. De asemenea, în timpul somnului, bijuteriile se pot rupe, în funcție de gradul lor de fragilitate.
Tot pentru deteriorarea lor în timp, evită să porți aceste obiecte prețioase în timpul antrenamentelor sportive, dar și în momentul în care utilizezi produse de îngrijire corporală. Atunci când alegi să dai bijuteriile jos, depozitează-le în cutiuțe speciale sau în ambalajele pe care le-ai primit, nu le arunca la întâmplare în sertar.
5. Cu ce curățăm aurul - avantajele unei curățări profesionale
Cred că ai auzit de multe ori teoria conform căreia aurul se curăță cu bere sau multe alte modalități ce ți-au răspuns la curiozitatea „Cu ce se curăță inelele de aur”, însă ce ar fi să te lași pe mâinile specialiștilor, când vine vorba de acest proces?
În mod evident, un specialist va utiliza cele mai profesionale metode de curățare a aurului și nu va apela niciodată la vreuna dintre metodele de mai sus. Chiar dacă bicarbonatul sau săpunul ne pot fi accesibile și de ajutor, mai ales când suntem în criză de timp, cel mai bine este să realizăm periodic întreținerea bijuteriilor, într-un cadru specializat. Un prim motiv este acela că, în mod evident, se vor folosi doar soluții profesionale, însă se va acorda și o mai mare atenție bijuteriilor, procedeul fiind unul extrem de blând și atent.
Așadar, dacă nu ești convins cu ce se poate curăța aurul acasă sau dacă ți se pare prea riscant acest procedeu, atunci cel mai bine este să faci un drum până la un specialist. Acesta va ști exact cu ce se curăță cerceii de aur sau cu ce se curăță bijuteriile de aur, indiferent de natura lor. Tot procesul poate dura foarte puțin, iar bijuteria îți poate fi livrată înapoi ca nouă.
Felul în care arată bijuteriile ne reprezintă, în mare măsură, personalitatea și modul nostru de a fi. Așadar, nu trebuie să o acorzi o atenție mare doar hainelor sau aspectului fizic, ci și obiectelor prețioase pe care le porți la degete, la gât sau la mâini. Cea mai eficientă modalitate este prevenirea murdăririi aurului, însă, în cazul în care acesta se deteriorează totuși în timp, te vei întreba cu ce se spală aurul galben acasă și cu ce să cureți aurul devenit inestetic.
Acum, în urma acestui articol, sperăm că ți-am pus capăt tuturor curiozităților și că ți-am răspuns la întrebări. Există mai multe variante ce-ți pot sări în ajutor, în cazul în care cauți cu ce soluție se curăță aurul, iar multe dintre ele se află chiar în bucătăria ta. Totuși, nu uita faptul că magazinele specializate au cele mai bune soluții care te pot salva în astfel de situații și vor ști clar cu ce se pot curăța bijuteriile din aur. Stresul va fi îndepărtat astfel, iar tu nu te vei mai preocupa cu ce s-a curățat aurul, ci te vei bucura direct de rezultatul final.
De asemenea, specialiștii vor ști exact și cu ce se curăță bijuteriile suflate cu aur, care sunt ceva mai delicate. Tu ce modalitate preferi?
Sursa foto: pexels.com.
Comments (0)