Nunta de aur – Tradiții, obiceiuri și idei de cadouri

Nunta de aur reprezintă un moment foarte important în viața unui cuplu și, de aceea, trebuie sărbătorit corespunzător. În funcție de preferințele celor doi parteneri, evenimentul poate fi celebrat într-un cadru restrâns și într-o manieră simplă sau, dimpotrivă, cuplul își poate dori o petrecere deosebită. Nu există o rețetă în ceea ce privește locația aleasă – orice loc este potrivit, dacă sărbătoriții sunt fericiți. De altfel, se poate ține cont de anumite tradiții și obiceiuri specifice și se pot oferi daruri deosebite, care să aducă bucurie. Așadar, fie că ești invitat, fie că reprezinți jumătate din cuplul sărbătorit, este important să afli toate detaliile despre acest gen de eveniment!

Cuprins 

  1. Nunta de aur – când se sărbătorește și ce cadou să alegi?

  2. Cadouri pentru nunta de aur – idei originale si creative

1. Nunta de aur – când se sărbătorește și ce cadou să alegi?

Aniversarea căsătoriei reprezintă un moment important, care celebrează viața de cuplu și succesul relației dintre parteneri. Acest obicei datează încă din Evul Mediu și, în istorie, se menționează faptul că în Imperiul Roman, soțul îi dăruia soției o coroană de argint cu ocazia aniversării a 25 de ani de căsnicie. De asemenea, la aniversarea de 50 ani – adică la nunta de aur – acesta îi oferea o coroniță de aur. Prin urmare, tradiția are rădăcini vechi și a rezistat până în prezent – așadar, dacă te pregătești să aniversezi nunta de aur sau dacă ai rude ori prieteni care vor sărbători acest eveniment, trebuie să te informezi cu privire la obiceiuri, dar și în ceea ce privește cadourile care pot fi oferite cu această ocazie.

Nunta de aur se sărbătorește la aniversarea a 50 de ani de căsnicie și simbolizează prosperitatea, longevitatea și trăinicia. De aceea, se creează această paralelă între relație și aur, dat fiind că aurul este un metal prețios extrem de rezistent și de puternic, care trece testul timpului și rezistă la factorii externi.

În ceea ce privește obiceiurile și tradițiile specifice acestei aniversări, sunt mai multe lucruri care se pot face pentru a celebra evenimentul așa cum se cuvine. De exemplu, cuplul poate opta pentru o slujbă bisericească, efectuată cu ajutorul unui preot, la care vor participa rudele, nașii și oamenii apropiați. În funcție de preferințele cuplului și, în anumite cazuri, și de cerințele și indicațiile preotului, această slujbă poate fi oficiată în interiorul bisericii, acasă sau într-o altă locație. Conform tradiției ortodoxe, cei doi pot veni îmbrăcați în haine obișnuite, în care să se simtă confortabil – deci nu este necesară o ținută specială sau ieșită din comun. În plus, dacă este posibil, este bine ca nașii să fie aceiași ca la cununia inițială – dacă aceștia nu pot fi prezenți, pot fi înlocuiți de către alți doi creștini care vor să fie alături de cei sărbătoriți. Slujba se poate oficia cu lumânări de la biserică și nu este nevoie de lumânări speciale pentru nuntă. Preotul va ține slujba de mulțumire pentru viața de cuplu trăită până acum,  pentru buna înțelegere dintre cei doi și pentru toate realizările din acești 50 de ani de căsnicie. Verighetele pot fi și ele înlocuite, dacă mirii își doresc acest lucru – astfel, verighetele cele vechi pot fi oferite copiilor, iar cele noi, realizate din aur, vor marca fericitul eveniment. Dacă cei doi vor să se orienteze către această variantă, pot fi făcute verighete la comandă, care să fie pe placul acestora din toate punctele de vedere!  Mireasa poate avea un buchet drăguț, care să recreeze imaginea ceremoniei din trecut – însă, acest element nu este obligatoriu. În plus, momentul de reînnoire a jurămintelor poate fi un moment cu adevărat special, în care cei doi își pot spune câteva cuvinte de dragoste și de apreciere. Unii aleg să scrie un text sau o poezie romantică, iar alții preferă să selecteze o altă formă de a-și manifesta iubirea și recunoștința (un cântec, un dans, etc.).

Fie că vrei să oferi un cadou special partenerului tău, fie că faci parte din categoria celor care vor să caute un dar special pentru cuplul în cauză, este bine să iei în calcul mai multe variante posibile. Cadourile pot fi de diferite feluri, însă totul depinde de simbolistica pe care vrei să o aibă, dar și de sentimentul pe care vrei să-l transmiți De exemplu, poți opta pentru daruri clasice, precum bijuterii realizate din aur, sau poți alege o variantă originală și creativă (precum experiențe inedite sau alte tipuri de cadouri unice și aparte).

2. Cadouri pentru nunta de aur – idei originale si creative

Dacă ai hotărât că vrei să achiziționezi o bijuterie pentru acest eveniment special, este bine să știi că, de regulă, bijuteriile realizate din aur sunt extrem de apreciate și de populare atunci când vine vorba despre alegerea unui cadou potrivit pentru nunta de aur. Așadar, este bine de știut că poți selecta brățări din aur, cercei, pandantive, inele, dar și alte categorii de accesorii (precum lanțuri și coliere de aur). Bineînțeles, în procesul de căutare a bijuteriei ideale, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte, care să te ajute să iei cea mai bună decizie. Iată care sunt criteriile pe care te poți baza:  

       ·        Design

Designul este un element esențial în ceea ce privește bijuteriile. Fie că optezi pentru inele de aur, fie că vrei să cumperi alte tipuri de accesorii, trebuie să te gândești dacă modelul ales este pe placul persoanei care va primi respectivul cadou. Dacă nu ești sigur în această privință, cel mai bine este să te orientezi către designuri clasice, simple, elegante, cu ajutorul cărora sigur nu vei da greș! De exemplu, dacă vrei să te orientezi către pandantive de aur, poți selecta un simbol care ți se pare potrivit (un trifoi, o cruciuliță, o inimă, o fundiță sau alte elemente similare). De asemenea, cerceii de damă din aur sunt perfecți pentru doamnele rafinate, care adoră să poarte bijuterii deosebite – astfel, un asemenea accesoriu va deveni simbolul unei amintiri plăcute și al unui moment important din viața sa. Așadar, indiferent de tipul de bijuterie pe care o vei alege, este esențial să selectezi un model potrivit.

·        Preț

Prețul este un detaliu pe care nu trebuie să-l ignori – acesta este un factor pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vine vorba despre o achiziție. Bineînțeles, dacă bugetul tău este nelimitat, atunci și opțiunile tale vor fi nelimitate. Însă, dacă ai în minte o anumită sumă pe care vrei să o atribui acestui scop, este obligatoriu să-ți setezi, încă de la început, un buget orientativ. Astfel, vei putea face o primă selecție, în funcție de acest lucru – vei vedea că procesul este mult mai simplu și mai rapid, dacă reușești să excluzi variantele care nu se încadrează în limitele pe care ți le-ai propus. 

·        Material

Aurul este alegerea cea mai populară, deoarece tradiția spune că la nunta de aur este bine să se ofere cadouri realizate din aur. Însă, atunci când vine vorba despre bijuterii, sunt mai multe categorii pentru care poți opta. De pildă, poți alege modele de 14k, însă cele mai apreciate sunt bijuteriile din aur de 18k. Diferența constă în faptul că aurul de 14 karate conține 58,5% aur și 41,5% alte materiale, în timp ce cel de 18 karate conține 75% aur și 25% alte metale. De asemenea, specialiștii spun că bijuteriile realizate din aur de 18k sunt mai durabile și mai rezistente, tocmai datorită faptului că acestea au în compoziție o cantitate mai mare de aur pur. Așadar, luând în calcul aceste detalii, vei decide care categorie este potrivită pentru tine. 

·        Brand 

Dacă îți dorești să găsești bijuterii cu adevărat speciale, poți alege modele create de către artizani pricepuți, care folosesc metode originale pentru a crea cele mai frumoase bijuterii. Așadar, în cazul în care vrei să achiziționezi o bijuterie mai deosebită, îndreaptă-ți atenția către creatorii cu tradiție, care pun preț pe calitate, design și valoare. De exemplu, poți alege chiar și seturi de bijuterii din aur – acestea sunt o alegere excelentă, mai ales dacă îți dorești să oferi un cadou care să cuprindă mai multe elemente.

Totuși, dacă vrei să te orientezi către un dar mai neconvențional, care să se transforme într-o amintire foarte plăcută, poți dărui o experiență inedită. De pildă, o vacanță poate fi o idee excelentă, deoarece cei doi se vor relaxa și se vor destinde, într-un sejur minunat. Sunt multe cupluri care și-au dorit toată viața să viziteze o anumită destinație, însă au amânat această aventură din varii motive. Dacă deplasarea este posibilă, această excursie poate fi organizată cu ocazia aniversării de 50 de ani! În cazul în care poți pune la cale acest lucru, le poți oferi chiar acest sejur drept cadou-surpriză din partea ta. Fie că îți vei îndrepta atenția către un loc de pe litoral sau către o zonă montană, fie că vei selecta un oraș deosebit, în mod cert va fi un cadou special, perfect pentru aniversarea de 50 de ani. De asemenea, un colaj foto poate fi o variantă foarte bună – poți crea o ramă foto inedită sau chiar un album care să cuprindă cele mai frumoase poze din cei 50 de ani de căsnicie. Astfel, cei doi vor putea să privească fotografiile ori de câte ori își vor dori să rememoreze momentele respective. În cazul în care ai un talent deosebit la pictură sau la desen, le poți dărui sărbătoriților un tablou unic și original, creat de tine, care să transmită un mesaj sau o emoție – chiar dacă nu te pricepi la această artă, poți apela la ajutorul unui artist, care îți poate realiza o operă cu adevărat ieșită din comun, bazată pe o fotografie sau pe ideile sale pline de imaginație. 

Poți organiza, de altfel, o ieșire cu familia sau o mică petrecere cu cei dragi, într-un loc deosebit. Poți alege un restaurant aparte sau poți opta pentru o locație în aer liber, mai ales dacă aniversarea are loc pe timp de vară. În acest anotimp, sunt foarte apreciate terasele sau grădinile, dar și locațiile care se află în apropierea unui lac sau chiar la malul mării. Un astfel de moment important trebuie împărtășit cu cei dragi – indiferent de numărul de persoane care vor fi invitate, atmosfera trebuie să fie una caldă, primitoare, plină de iubire și recunoștință. Este bine de știut că această ocazie specială poate fi organizată atât pe cont propriu, cât și cu ajutorul unor specialiști în organizare (mai ales dacă evenimentul va fi unul amplu). Cu siguranță vei găsi o multitudine de opțiuni, ideale pentru această sărbătoare – tot ce contează este ca cei doi sărbătoriți să se simtă bine, relaxați și bucuroși, împreună cu familia și prietenii!

Prin urmare, nunta de aur se face la aniversarea celor 50 de ani de căsătorie și se sărbătorește exact așa cum își doresc mirii. Ei sunt cei care trebuie să stabilească în ce fel, când și cum se va pune la cale fericitul eveniment, dar și ce obiceiuri și tradiții vor fi respectate. Dacă ești în căutarea unui cadou special, ia în calcul variantele de mai sus și cu siguranță vei găsi opțiuni cât cuprinde, dar și idei deosebite și îndrăznețe, pe care să le poți transforma în cadouri de neuitat, potrivite pentru această ocazie unică! 

 Sursă foto: pixabay.com

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.